Det er mange som møter teknologisk utvikling med argusøyne og mener at dette gjør oss mer og mer distansert fra hverandre, og vi er mindre og mindre sosiale enn det vi var før. Dagene hvor vi ringte på hjemme hos venner for å spørre om de ville være med ut, eller i det hele tatt se om de var hjemme er over. Det samme er også bruken av en hjemmetelefon som eneste kommunikasjonskanal fra avstand. Allerede i 2006 fortalte 30% av bedriftsledere at de har sluttet med fasttelefon, og er kun tilgjengelig på mobiltelefon. Dette er nå 13 år siden, og selvom jeg ikke har tall på det. Så er det allmennkunnskap at tallene er betydelig høyere idag. Personlig kjenner jeg ikke en eneste person som fremdeles bruker en fasttelefon, til og med besteforeldre i 80 års alderen har gått til anskaffelse av en mobiltelefon.

Fremveksten av sosiale medier, som for alvor tok av hos Kari Nordmann startet med MSN Messenger, Nettby og andre lignende «fossile» medier endret måten vi kommuniserte med hverandre på, endret seg betydelig. Det ble mindre personlig, uten tvil. Men jeg vil allikevel påstå at vi ble enda mere sosiale, det var ikke sånn at du lenger kom hjem og var avskrudd fra omverden etter jobb, nå holdt man dialogen gående hele dagen gjennom. Dette har utviklet seg mere og mere og idag er det vanskelig å se for seg en verden uten medier som facebook, snapchat og instagram. Disse mediene lar oss ta del i våre vennekretsers liv på alle fronter, og lar oss holde kontakten uansett hvor i verden man befinner seg. Samtidig som vi lettere holder kontakt med hverandre, og er mere sosiale enn noensinne, får vi også enklere nye bekjentskap gjennom nettverksmedier som LinkedIn, twitter, og facebook og alle disse plattformene som gir deg muligheten til å linke opp med mennesker.

For kjendiser og mediepersonligheter, og idrettsstjerner har det også gitt de en mulighet til å kommunisere med fans, på både godt og vondt.

Sosiale medier lar oss se hverdagen deres og hvordan det er å være dem, og gjort de mer menneskelige og lar oss på ett sett og vis se at de er som oss de også.

Sosiale medier og teknologiske fremskritt har gitt oss som mennesker muligheten til å lære, og utvikle oss i et gigantisk tempo hvis man sammenligner med årene før teknologien var tilgjengelig.

Baksiden av medaljen på alle disse godene er det at ungdom og unge mennesker generelt er i dag er mer ensomme enn noensinne, i en undersøkelse gjort med 55,000 deltakere var resultatet at 40% av menneskene mellom 16-24 føler seg veldig ensomme. Ensomhet har gått fra å være noe den eldre generasjonen ofte kjenner på, til å bli ett problem blant de unge. Og mange retter fingeren mot sosiale medier og mangelen på fysisk kontakt som årsaken til epidemien. Studiene indikerer at problemene kommer av at yngre idag sliter med å knytte seg til mennesker, ikke det å faktisk være alene. Det sies at et høyt forbruk av internett og sosiale medier kan føre til følelsen av ensomhet, sosial angst og depresjon, og unge mennesker er de som bruker sosiale medier mest. Jeg tror poenget her er at vi unge blir triste og føler oss mislykket av å følge med på hvor bra alle andre tilsynelatende gjør det, når de poster noe i sosiale medier som som oftest viser en falsk virkelighet, selv for dem. Jenter som redigerer bildene sine og gir jenter ett falskt kroppsideal, eller menn som har leaset fine biler og hus, eller er på ville ferier og fester gjennom foreldrene sine penger eller gjeld som de har bygget opp, og legger ut bilde av dette for å få flest mulig likes og følgere.

Det er en realitet at dette faktisk foregår, og at det påvirker oss unge. Men jeg vil allikevel påstå at den teknologiske utviklingen har flere goder enn det skader oss. Vi må puste med magen å huske at hele fenomenet er relativt nytt, og vi som mennesker trenger tid for å tilpasse oss sosiale medier, og prøve å feile. Instagram har til og med begynt med å teste ut visse steder, en versjon av instagram hvor likes er skjult, nettopp for å hjelpe på denne fronten.

Konklusjonen min er at vi bør være glade for alle mulighetene den digitale kommunikasjonen gir oss, og bli bedre til å jobbe imot farene det kan bære med seg, og huske at vi er tidlig i den digitale tidsalderen fortsatt. Samtidig kan vi bli flinkere til å møte mennesker face to face, menneskelig og fysisk kontakt er trossalt ett viktig grunnleggende menneskelig behov enn så lenge. Og jo flinkere og mer komfortable vi blir i hverandres selskap, jo lettere kan vi klare å knytte oss til mennesker, som vi unge har problemer med idag.

Kilder:

http://theconversation.com/social-media-is-it-really-to-blame-for-young-people-being-lonelier-than-any-other-age-group-104292

https://edition.cnn.com/2019/04/30/tech/instagram-hiding-likes/index.html

Kategorier: Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *